Aanmelden Ik heb een account Mijn account creëren
Menu Momenteel op TV
Mis nooit nog wat!
Schrijf u in en stel uw persoonlijke TV Gids samen

Sherlock Holmes: Series en films geïnspireerd door de beroemde detective

Sherlock Holmes: Series en films geïnspireerd door de beroemde detective
© Garry518 / Depositphotos.com

 

Sherlock Holmes, de fictieve detective van Sir Arthur Conan Doyle, is een van de meest iconische personages uit de literatuur. Sinds zijn eerste verschijning in 1887 is Holmes bewerkt tot talloze films, televisieseries, toneelstukken en andere vormen van media. Van de vele moderne bewerkingen springen er een paar in het oog: de "Sherlock Holmes"-films van Guy Ritchie, de tv-serie "Sherlock" van de BBC en de "Enola Holmes"-films van Netflix.

 

Guy Ritchie's "Sherlock Holmes" films


Guy Ritchie's Sherlock Holmes films, uitgebracht in respectievelijk 2009 en 2011, bieden een resoluut moderne en dynamische kijk op de avonturen van Sherlock Holmes. Holmes, gespeeld door Robert Downey Jr, wordt hier neergezet als een excentrieke en fysiek behendige detective, terwijl Jude Law een jongere en energiekere Dr. John Watson speelt dan in de traditionele versies.

  • Sherlock Holmes (2009): Dit eerste opus stort de detective in een avontuur waarin hij het moet opnemen tegen Lord Blackwood, een aristocraat die over bovennatuurlijke krachten lijkt te beschikken. De film wordt gekenmerkt door spectaculaire actiescènes en een eigentijdse hervertelling van het duo Holmes-Watson.
  • Sherlock Holmes: Game of Shadows (2011): In het vervolg gaan Holmes en Watson op jacht naar hun aartsvijand, Professor Moriarty. De film ontwikkelt de vriendschap tussen Holmes en Watson verder en biedt nog meer actie en deductie.

De films van Guy Ritchie worden gewaardeerd om hun snelle tempo, humor en aparte visuele esthetiek, die Victoriaanse elementen combineert met moderne filmtechnieken.

 

De BBC-serie "Sherlock


De tv-serie "Sherlock", gemaakt door Steven Moffat en Mark Gatiss, debuteerde in 2010 en werd alom geprezen om zijn innovatieve en eigentijdse kijk op het personage. Benedict Cumberbatch speelt een briljante maar sociaal onhandige Sherlock Holmes, terwijl Martin Freeman een pragmatische en loyale Dr. John Watson speelt.

De serie valt op door de diepgaande karakterontwikkeling, waarbij vooral de complexe relaties tussen Holmes, Watson en andere iconische figuren zoals Mycroft Holmes en Jim Moriarty worden onderzocht.

"Sherlock" wist een breed publiek te boeien dankzij de ingenieuze scripts, uitstekende acteerprestaties en innovatieve visuele behandeling, waarbij speciale effecten werden gebruikt om de denkprocessen van Holmes te illustreren.

 

De Netflix "Enola Holmes" films


De "Enola Holmes" films, gebaseerd op de romans van Nancy Springer, introduceren een nieuw personage in de wereld van Sherlock Holmes: zijn jongere zus, Enola Holmes. Millie Bobby Brown speelt Enola, een jonge detective die net zo intelligent en vastberaden is als haar oudere broer.

  • Enola Holmes (2020): In deze eerste film gaat Enola op zoek naar haar vermiste moeder, terwijl ze de bewaking van haar broers Sherlock (Henry Cavill) en Mycroft (Sam Claflin) ontwijkt. De film verkent de thema's van vrouwelijke onafhankelijkheid en emancipatie in Victoriaans Engeland.
  • Enola Holmes 2 (2022): In dit vervolg vestigt Enola zich als onafhankelijk detective en neemt ze haar eerste officiële zaak aan. Ze blijft zichzelf testen tegenover haar beroemde broer terwijl ze complexe mysteries aanpakt.

De "Enola Holmes"-films onderscheiden zich door hun luchtige toon en hun focus op een sterke vrouwelijke hoofdpersoon, en bieden een verfrissend nieuw perspectief op de wereld van Sherlock Holmes.

Moderne bewerkingen van Sherlock Holmes, van de films van Guy Ritchie tot de BBC-serie "Sherlock" en de "Enola Holmes"-films van Netflix, laten zien dat het personage de tijd kan ontstijgen en zich kan aanpassen aan nieuwe contexten. Elke versie brengt een unieke en boeiende interpretatie, die ervoor zorgt dat de legendarische detective generaties kijkers over de hele wereld blijft fascineren.

Verwante artikels

Top 3 films geregisseerd door Steven Spielberg

Top 3 films geregisseerd door Steven Spielberg

Als je aan Hollywoodcinema denkt, is het onmogelijk om niet aan Steven Spielberg te denken. De man die een film nalatenschap heeft gecreëerd die generaties lang zal blijven bestaan.

Lees meer

Christopher Nolan: meester van het filmische plot

Christopher Nolan: meester van het filmische plot

In dit artikel laten we je onze top 3 zien van films geregisseerd door Christopher Nolan die volgens ons hun stempel hebben gedrukt op de filmwereld.

Lees meer

Reclame

Films deze avond
20:30 Jurassic Park Avontuur - 2:20 - Verenigde Staten - 1993 Tv-programma VTM4
22:20 Footloose Drama - 1:55 - Verenigde Staten - 1984 Tv-programma VTM2
Series deze avond
20:00 The Big Bang Theory Komedie - 0:30 - Verenigde Staten Tv-programma VTM2
20:30 The Good Doctor Drama - 0:50 - Verenigde Staten Tv-programma VTM3
20:35 Sight Unseen Misdaad - 0:55 - Canada Tv-programma VIJF
21:30 Sight Unseen Misdaad - 0:50 - Canada Tv-programma VIJF
22:23 Minx Komedie - 0:30 - Verenigde Staten Tv-programma CANVAS
23:00 L.A.'s Finest Misdaad - 0:50 - Verenigde Staten Tv-programma VTM3
Talkshows & ontspanning
20:00 Laurent: prins op overschot Documentaire - 0:45 - België - 2023 Tv-programma CANVAS
20:10 Stukken van Mensen Ontspanning - 1:05 - België Tv-programma VIER
20:35 Met Vier in Bed Ontspanning - 0:50 - België Tv-programma VTM
20:35 Het huis Documentaire - 1:05 - België Tv-programma EEN
21:15 Huizenjagers Ontspanning - 1:00 - België Tv-programma VIER
21:25 Miljoenenhuizen Ontspanning - 1:00 - België Tv-programma VTM
21:40 Spoed 24/7 Ontspanning - 0:50 - België Tv-programma EEN
22:50 Frozen Gold Ontspanning - 0:55 - Verenigde Staten Tv-programma VTM4

Reclame