Aanmelden Ik heb een account Mijn account creëren
Menu
Mis nooit nog wat!
Schrijf u in en stel uw persoonlijke TV Gids samen

​TV Gids van RAI 1 - dinsdag 26 september 2023

Het tv-programma van RAI 1 vanavond

Rai 1 (uitgesproken als Rai Uno) is de eerste Italiaanse openbare televisiezender van algemeen belang van de Rai, de Italiaanse openbare audiovisuele groep (Radiotelevisione Italiana - Italiaanse Radio-Televisie). Toen het kanaal op 3 januari 1954 werd geboren, heette het "Programma Nazionale".

Meer

Reclame

Series deze avond
20:00 'Allo 'Allo! Serie/Feuilleton - 0:35 - Engeland Tv-programma VTM4
20:05 Familie Dramatische komedie - 0:30 - België Tv-programma VTM
20:15 Thuis Dramatische komedie - 0:30 - België Tv-programma EEN
20:35 Condor Thriller - 1:05 - Verenigde Staten Tv-programma VTM3
21:40 Condor Thriller - 1:00 - Verenigde Staten Tv-programma VTM3
22:55 NOOD Drama - 0:40 - Nederland Tv-programma VIJF
Talkshows & ontspanning
20:00 De Tafel van Gert Debat - 1:00 - België Tv-programma VIER
20:35 Camping Coppens - Home Sweden Home Ontspanning - 1:05 - België Tv-programma VTM
20:35 Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt Ontspanning - 1:00 - Nederland Tv-programma VTM2
20:35 De Afspraak Informatief - 0:45 - België Tv-programma CANVAS
21:00 Niveau 4 Brussel-Zuid Reportage - 0:55 - België Tv-programma VIER
21:20 Godvergeten Documentaire - 0:50 - België Tv-programma CANVAS
21:35 Amai zeg wauw! Muziek - 0:50 - België Tv-programma EEN
22:35 Lady Truckers Ontspanning - 1:00 - België Tv-programma VTM2
22:40 999: What's Your Emergency? Gezondheid - 1:00 - Engeland Tv-programma VTM4
Sport

Reclame

Rai 1 (uitgesproken als Rai Uno) is de eerste Italiaanse openbare televisiezender van algemeen belang van de Rai, de Italiaanse openbare audiovisuele groep (Radiotelevisione Italiana - Italiaanse Radio-Televisie). Toen het kanaal op 3 januari 1954 werd geboren, heette het "Programma Nazionale".

Het werd omgedoopt tot "Rete 1" (Eerste Kanaal) na de hervorming van de audiovisuele sector in 1975 en uiteindelijk tot Rai Uno op 3 oktober 1983.

Vanaf het begin was de Rai onderworpen aan het fenomeen "lottizzazione", dat bestaat uit het geven van een kanaal aan elke grote Italiaanse politieke stroming. Rai Uno werd toegewezen aan de Christen-Democraten, Rai Due, opgericht in 1961, aan de Socialisten en Rai Tre, opgericht in 1979, aan de Communisten. De lottizzazione verscheen toen als een middel om het pluralisme in de openbare dienst te garanderen, waarbij elke partij zijn eigen voordeel vond.
Tot eind 1976 werden de programma's alleen in zwart-wit uitgezonden. De RAI is pas in de winter van 1976/1977 (tien jaar na West-Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk, of zelfs acht jaar na de Italiaanstalige Zwitserse televisie TSI) begonnen met het uitzenden van haar twee kleurentelevisiekanalen (in het PAL-systeem).
In de loop van de tijd heeft de zender zich gevestigd als een generalist die alle doelgroepen bereikt. Eind jaren negentig begon de Rai zijn kanalen te specialiseren en versterkte vervolgens de rol van Rai Uno als het vlaggenschip van de groep om te kunnen concurreren met Canale 5 van de privé concurrent Mediaset.

In 2010 werd Rai Uno Rai 1 en wijzigde het logo om te harmoniseren met alle kanalen van de Rai Group.

Het kanaal is sinds oktober 2013 beschikbaar in hoge definitie (satelliet en DTT) in simulcast. Rai HD werd in 2008 gelanceerd voor de HD-programma's van Rai 1, Rai 2 en Rai 3 (soms zelfs Rai 5); dit kanaal toonde de Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai 3 HD en Rai 5 HD logotype, afhankelijk van het kanaal dat wordt gesimulcast.

In Vlaanderen is de televisiezender RAI 1 beschikbaar op de belangrijkste televisieoperatoren; Proximus TV, Telenet, Scarlet en Orange.

Obligaties van RAI 1

De onderneming is de exclusieve concessiehouder van de openbare radio- en televisiedienst in Italië. Als zodanig is het onderworpen aan bepaalde verplichtingen:
Uitzending op het nationale grondgebied en naar Italiaanse gemeenschappen in het buitenland, met een goede signaalkwaliteit,
Kwaliteit en verscheidenheid van de programmering,
Volledige en gemakkelijk toegankelijke informatie,
Culturele en educatieve rol,
Diensten van openbaar nut op verzoek van de Gemeenschap,
Toegang voor gehandicapten.

Voor deze verplichtingen is een driejarig openbaar dienstcontract met het ministerie van Communicatie gesloten.

Belangrijkste TV-programma's van Rai 1

"TG1": het nieuwsbulletin Rai 1, "TV7": vrijdagmagazine, "Unomattina": ochtendmagazine, "Linea Verde": tijdschrift over de natuur en het land dat elke zaterdag en zondag wordt uitgezonden, "Linea Blu": tijdschrift over de zee dat elke zaterdag in de zomer wordt uitgezonden, "Linea Bianca": tijdschrift over de bergen elke zaterdag in de winter, "Porta a Porta": de politieke ontmoetingsplaats van de Rai 1, "Super Quark": wetenschappelijk tijdschrift, "A Sua Immagine": katholiek religieus tijdschrift dat elke zondagochtend wordt verspreid, "La vita in diretta": tijdschrift, "Che tempo che fa": talkshow die elke zondag en maandag wordt verspreid.

In termen van vermaak: "Festival della canzone italiana": uitzending van het Festival van Sanremo, festival van het Italiaanse lied live vanuit het Ariston Theater in Sanremo (Ligurië), "Domenica In": amusementsprogramma dat op zondagmiddag wordt uitgezonden, "Un medico in famiglia" (1998), "Don Matteo" (2000), "Incantesimo" (seizoenen 3, 4, 5, 9, 10).

En op het spel staat: "Reazione a catena", "L'eredità", "Soliti Ignoti - Il ritorno", "Zero e Lode".

Directie van Rai 1

Onlangs hebben de Italiaanse parlementariërs eindelijk de man aan de macht gekozen. Marcello Foa, geduwd door Matteo Salvini, is de nieuwe president geworden van de Rai, de publieke televisie- en radiogroep. Hij werd gekozen met 27 van de 40 stemmen, de exacte tweederde gekwalificeerde meerderheid die hij nodig had om benoemd te worden. Aan de internationale kant sprak Foa zijn bewondering uit voor Steve Bannon en Vladimir Poetin. Hij werkte samen met "Russia Today", de Russische staatstelevisie.

Een visie op de wereld die verbonden is met die van de 5-sterrenbeweging en de Liga aan de macht in Rome. De leider van de M5S zei dat Foa zou helpen bij het zuiveren van de "parasieten" die door de hoofdpartijen in de Rai zijn geïnstalleerd. Plaatsvervangers Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi, eigenaar van "Mediaset", een privé concurrent van de RAI, heeft uiteindelijk de kandidatuur van Marcello Foa gesteund nadat hij begin augustus weigerde op hem te stemmen. Het waren hun stemmen die hem in staat stelden om genomineerd te worden.

U vindt al uw tv-zenders terug op Mijn TV-Gids

Tv gids EENTv gids CANVASTv gids VTMTv gids VTM2Tv gids VIERTv gids VIJFTv gids VTM3Tv gids VTM4Alle zenders