Mis nooit nog wat!
Schrijf u in en stel uw persoonlijke TV Gids samen

Union Saint-Gilloise wint Belgische beker tegen Antwerp

© SergeyNivens / Depositphotos.com

Brussel, België - In een sfeer vol geschiedenis en emotie keerde Union Saint-Gilloise donderdagavond terug naar de glorie door de finale van de Beker van België te winnen in het Koning Boudewijnstaketsel. Eén doelpunt van Koki Machida helemaal aan het einde van de eerste helft was genoeg om het lot van de wedstrijd tegen Antwerp te beslissen en de stand op 1-0 te brengen.

De defensieve tactiek van Antwerp

Voorzichtig spelend koos Antwerp voor een defensieve formatie met vijf backs in fases zonder balbezit, in een poging om de opmars van Union te blokkeren en in de tegenaanval te prikken met lange ballen. Deze aanpak slaagde er aanvankelijk in om de aanvallen van Union in te dammen, die ondanks hun territoriale dominantie rond het strafschopgebied van de tegenstander moeite hadden om duidelijke openingen te vinden.

Het keerpunt

Het doorzettingsvermogen van Union werd vlak voor rust beloond. Een corner van Castro-Montes werd onbedoeld afgeketst door Van Den Bosch en viel perfect voor de voeten van Machida die, goed geplaatst voor het doel, de bal alleen nog maar achter het doel hoefde te schuiven. Het doelpunt, dat viel in de 45e+1 minuut, zorgde voor een explosie van collectieve vreugde onder de Union-fans.

Een gespannen tweede helft

Gesterkt door het doelpunt kreeg Union in de tweede helft te maken met een aanvallender Antwerp, maar het gaf niet op onder de druk. Ondanks hun hernieuwde dynamiek, bleef Antwerp opboksen tegen een solide verdediging en had het zelden last van Union-doelman Lammens, die weinig kansen kreeg om zich te onderscheiden.

Antwerp verdubbelde zijn inspanningen in de slotminuten en verhoogde de spanning in de wedstrijd, maar slaagde er niet in om gelijk te maken. De verdediging van Union hield stand en behield de kostbare voorsprong tot het laatste fluitsignaal.

Een historische terugkeer naar de top

Deze overwinning is de eerste grote trofee voor Union Saint-Gilloise sinds hun laatste Belgische competitietitel in 1935 en hun eerste Belgische beker sinds 1914. Na een wachttijd van 110 jaar is Union teruggekeerd naar hun glorieuze verleden en vieren ze een triomf die klinkt als een terugkeer naar de elite van het Belgische voetbal.

Het is een lange weg geweest sinds hun laatste Belgische bekeroverwinningen in 1913 en 1914, maar deze overwinning bevestigt de heropleving en veerkracht van een club die de decennia heeft overleefd door de passie voor het mooie spel levend te houden.

Verwante artikels

De Grand Prix van Las Vegas 2023: wat je moet weten

Lees alles over de hoogtepunten van de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas van dit weekend. Mis onze volledige samenvatting niet van de beslissende momenten die deze spectaculaire race in het hart van Las Vegas tot leven brachten.

Ontdek de sleutelmomenten en gedetailleerde analyse van de spannende voetbalwedstrijd tussen België en Azerbeidzjan van dit weekend.

23:05 Frailty Thriller - 1:45 - Verenigde Staten - 2001 Tv-programma VTM3
Series deze avond
20:00 Familie Dramatische komedie - 0:35 - België Tv-programma VTM
20:05 Thuis Dramatische komedie - 0:30 - België Tv-programma EEN
20:35 Alert: Missing Persons Unit Misdaad - 1:00 - Verenigde Staten Tv-programma VTM2
21:15 Bompa Bockie Ontspanning - 0:55 - België Tv-programma VIER
22:20 Mythbusters Magazine - duiding - 1:05 - Verenigde Staten Tv-programma VTM4